Blogi: Vieraskynä

Suru valtaa mielen

”Istun sohvan reunalla ja itken. Pidemmän aikaa olo on ollut alavireinen. Kaipaisin elämääni sisältöä ja puuhaa, samalla kun mikään ei tunnu enää kiinnostavan piirun vertaa tai olevan edes merkityksellistä. Olen tyytymätön ja tylsistynyt tähän elämääni, jota tunnun suorittavan velvollisuudesta. Olen kotona ja hoidan arkea, samoja juttuja päivästä toiseen, ja samalla tunnen itseni turhaksi, koska en ole enää osa yhteiskuntaa.”… jatka lukemista!

Kirjoittanut nimimerkki Yksinäinen 8.11.2022

Muistatko elää tässä hetkessä?

”Minkälaiseksi ihmiseksi olet muuttunut syöpäprosessin aikana? Miten puhut itsellesi kun pettymys iskee? Kuinka helposti annat pelkojen vaikuttaa valintoihisi, jopa pieniin ja yksinkertaisiin? Keskellä rankkaa taistelua tulevaisuudestasi, muistatko elää tässä hetkessä? Mistä löydät toivoa ja sisua vaikeissa tilanteissa? ”… jatka lukemista!

Kirjoittanut Olga 1.10.2022

Kolangiokarsinoomapäivä: Terveystiedot Pandoran lippaassa

”Olen 36-vuotias nainen ja sairastin vuonna 2020 kolangiokarsinooman. Sairaus hoidettiin maksan osapoistolla ja tablettimuotoisilla sytostaattilääkkeillä.  Tämän jälkeen käynnistyi 5 vuoden seurantajakso.  Seuranta on hoidettu TT-kuvauksien ja verikokeiden avulla. Ehdin jo hetken uskoa, että syöpä on minulle taakse jäänyttä elämää, mutta syöpä jälleen pääsi muistuttamaan olemassaolostaan.”… jatka lukemista!

Kirjoittanut nimimerkki X 12.2.2022

Vieraskynä: On vain sopeuduttava, ei ole muuta vaihtoehtoa

”Joulukuun 11. päivänä, vuonna 2020 mun elämä romahti. Olin suorittamassa abivuotta lukiossa ja lukuloma sekä viimeiset kirjoitukset olivat edessä. Mä olin aidosti onnellinen ja todella tyytyväinen mun silloiseen elämään. Koko lähitulevaisuus oli suunniteltu valmiiksi ja mun oli vain tarkoitus edetä sen suunnitelman mukaisesti. Kun koko mun elämän muuttanut tieto tuli ilmi, äitini sanoi osuvasti: ”Nyt loppui perheen kiireet ja alkoi eläminen päivä kerrallaan”, ja niin todellakin tapahtui.”… jatka lukemista!

Kirjoittanut: Nuppu Toivanen 13.10.2021

Vieraskynä: Suru. Pelko. Ahdistus. Viha.

”Neljä vahvaa tunnetilaa, jotka syöksyivät yhtaikaa päälleni lokakuun alussa vuonna 2019 ja pitivät vahvasti otteessaan kuukausien ajan. En usko, että tulen koskaan unohtamaan sitä hetkeä, kun tulin tavalliseen tapaani töistä kotiin, mutta normaalista poiketen vastassa olikin itkevä puolisoni ja huonot uutiset minulle kertova anoppini. Harmittomaksi luvattu pieni kasvain olikin aggressiivinen syöpä.” … jatka lukemista!
Kirjoittanut: Ville, syöpäpotilaan puoliso 21.7.2021


Sarkoomien tietoisuuskuukausi: ”Koepalan tulos pysäytti elämäni”

”Oli huhtikuu 2019, kun huomasin oikean peukaloni tyven hieman turvonneen. Kipuja ei ollut, joten en kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Kaksi kuukautta vierähti. Turvotus oli hieman lisääntynyt, joten päätin varata ajan lääkärille. Sain ajan syyskuun alulle. Turvotus paheni ja kovia kipujakin alkoi olla. Kun pääsin vihdoin lääkäriin, kerrottiin että siellä selvästi oli jotakin. Minut lähetettiin heti kuvauksiin. Kuvausten tulokset tulivat ja lääkärin kertoessa kädessäni olevan kolmen sentin kokoinen kasvain, pelästyin kovasti. Minulle kuitenkin sanottiin, että suurella todennäköisyydellä se on hyvänlaatuinen ja aikaa oltiin jo varaamassa leikkaukseen. Lääkäri kuitenkin halusi ottaa vielä koepalan.” …jatka lukemista!
Kirjoittanut: Tuuli 12.7.2021


Vieraskynä: Olisinko sairastunut syöpään, jos minut olisi rokotettu?

”Itse ollessani nuori HPV-rokote oli vasta testausvaiheessa, eikä kuulunut osaksi rokotusohjelmaa. Saimme kotiin lapun, jossa kysyttiin, haluanko liittyä testiryhmään ja ottaa rokotteen. Rokote annettiin tuolloinkin käsittääkseni kahden rokotteen sarjana ja molemmat tuli maksaa itse. Perheemme talous oli tuolloin tiukalla ja päädyimme siihen, että rokotetta ei oteta. Jälkikäteen on helppo jossitella olisiko pitänyt päättää toisin.” … jatka lukemista!
Kirjoittanut:  Gysy/Taru Salovaara 8.7.2020


Vieraskynä: Musiikista voimaa

”Vuosi 2019 oli minulle vuosi, jolloin tein kovasti töitä unelmieni eteen musiikin, erityisesti biisien kirjoittamisen kanssa. Pääsin tuolloin muun muassa Apulandian ja Veikkauksen järjestämälle biisileirille, verkostoiduin ahkerasti muiden biisintekijöiden ja laulaja-lauluntekijöiden kanssa sekä julkaisin viimein syyskuussa pitkäaikaisen haaveeni, Unelmat-ep:n. Ep oli ollut minulle suuri etappi ja sen julkaisun jälkeen huomasin olevani takki aika tyhjänä. Olin jo pidempään” … jatka lukemista!
Kirjoittanut:  Viivi Orvasto 5.6.2020

Olisitko kiinnostunut kirjoittamaan YCF:n blogiin?

Ehkä oletkin jo kirjoittanut aihepiiriin liittyvän artikkelin, blogipostauksen, runon, ajatelman tai vastaavan, ja haluaisit puolestasi tarjota sitä YCF:lle. Vertaistarinat tarjoavat paljon voimaa ja tukea sekä syöpään sairastuneille että heidän läheisilleen, joten julkaisemme tekstejä verkkosivuillamme enemmän kuin mielellämme. Haluamme tarinoita juuri sinulta, suoraan nuorilta nuorille ja läheisiltä läheisille! Sinä päätät itse, mistä kirjoitat ja voit kertoa juuri niistä asioista, jotka sinulle tuntuvat luontevilta jakaa. Voit myös päättää haluatko tarinan julkaistavaksi nimelläsi vai anonyymisti.

OHJEET

Otamme vastaan:

  • jo valmiita juttuja
  • kirjoittamasi tekstin, johon voimme tarjota mm. editointiapu
  • ehdotuksia ja ideoita aiheista, joista haluaisit kirjoittaa tai toivoisit YCF:n kirjoittavan. Halutessasi voimme myös tarjota sinulle ideointiapua, jos kirjoitusintoa löytyy, mutta aiheen rajaaminen tuntuu haastavalta

Jutun tulisi olla:

  • hyvän maun mukainen
  • aiheeltaan yhdistyksen sisältöihin liittyvä: teemoja löytyy laidasta laitaan ja kirjoitus voi koskea esim. omaa tai läheisen nuoren sairastumista, syövän jälkeisestä elämää, tukea, mielenterveyttä, seksuaalisuutta, sairaala-arkea tai vaikkapa syövän ja yhteiskunnallisten rakenteiden suhdetta
  • n. 300-500 sanaa pitkä
  • juttu saa sisältää kuvia, mutta se ei ole pakollista
  • aina hyväksytetty YCF:llä ensin ennen Vieraskynä-osuuteen pääsyä ja tekstin julkaisua

YHTEYSTAVAT MEILLE

Lähetä juttusi, aihe-ehdotukset ja muut ideat meille YCF:lle os. info@youngcancer.fi

Seuraa Vieraskynä-blogia

Saat ilmoituksen sähköpostiisi, kun uusi blogijulkaisu on luettavissa.